Het ras
BESCHRIJVING
De IJslandse Hond – in de IJslandse taal Íslenskur Fjárhundur genoemd – bestaat sedert eeuwen in IJsland. De ras standaard werd reeds in 1898 in Denemarken opgesteld.
De IJslandse Hond heeft eeuwenlang dienst gedaan op boerderijen, vooral als herdershond van schapen en paarden. Hij heeft nagenoeg geen jachtinstinct, daarentegen is zijn herdersinstinct sterk ontwikkeld. Vanwege hun belangrijke rol werden ze bij het fokken zowel op verdienste als op karakter geselecteerd. Door deze langdurige selectie is de hond volkomen goedmoedig want kwaadaardige honden werden rigoureus afgemaakt. Het zijn bijzondere schone honden, ze wassen zichzelf regelmatig en zien er altijd keurig verzorgd uit: een echte wasbeurt is zelden nodig. Hij heeft geen “hondenlucht” en zo nu en dan een borstelbeurt is voldoende. De IJslandse Hond is een ideale huisgenoot en kameraad, vrolijk tegen iedereen en buitengewoon lief en betrouwbaar bij kinderen. Hij ziet er vriendelijk uit, dikwijls met een glimlachende snuit en altijd bewegende oren, houdt ervan om aangehaald te worden en vlijt zich graag aan de voet. Meerdere honden liggen dikwijls dicht bij elkaar. De IJslandse Hond is tolerant tegenover soortgenoten en andere huisdieren. Hij is leergierig en sportief, vlug, soepel in zijn bewegingen en heeft een geweldig uithoudingsvermogen. Daarbij is het een plezier voor baas en hond om samen te werken: behendigheid, lange wandelingen, trimmen, fietsen, enz. zijn prima geschikt voor dit ras. De IJslandse Hond is een gezonde en robuuste hond. Een goed verzorgde hond komt als regel alleen bij de dierenarts voor zijn entingen en behoudt tot op hoge leeftijd zijn vitaliteit. Een leeftijd van 13-14 jaar is geen uitzondering. Het ras is geschikt voor gezinnen van alle leeftijden, ook voor ouderen, die van een goede wandeling houden.
ACTIVITEIT
De IJslandse Hond vereist zeer veel lichaamsbeweging staat in de beschrijving.
Voetnoot van mezelf hier: Onze ervaring is dat de IJslandse hond zich snel aanpast aan jouw situatie. Nummer één is dan ook ‘Bij jou zijn’, belangrijker nog dan wandelen. Hierdoor is ook het alleen zijn een punt van aandacht bij dit ras. Daar hebben ze meer moeite mee dan dat andere rassen dat hebben. Je kunt dus ook niet vroeg genoeg hiermee beginnen om ze dit aan te leren, alleen met heel veel geduld. Onze eigen honden kunnen met gemak 8 uur alleen zijn, niet dat wij dit met regelmaat doen en zeker niet dagelijks, maar ze kunnen het wel. Voor iemand die alle dagen 8 uur werkt en weg is is dit ras niet geschikt.
VERSCHIJNING
- Algemeen: De IJslandse Hond is een typische Noordelijk spitshond met opstaande oren en een krulstaart. Van de zijkant gezien is de hond iets langer dan hoog, doch afhankelijk van het type hond. Er is een duidelijk verschil tussen reuen en teven. Het lichaam mag niet grof gebouwd zijn. De borst is diep met gewelfde ribben. De voorbenen zijn recht, gespierd en droog. Goed gehoekt. Wolfsklauwen zijn toegestaan aan voorbenen. De achterbenen zijn sterk, gespierd en goed gehoekt. Dubbele wolfsklauwen aan de achterbenen zijn gewenst.
- Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan, doch een enkele basiskleur moet overheersen. Witte bles, witte markeringen op borst, punt van de staart, poten en tenen zijn toegestaan.
- Hoofd en schedel: Brug van de neus tot de schedel moet – en profiel gezien – zo recht mogelijk zijn. De schedel is breed tussen de oren en iets koepelvormig. De rug van de neus is tamelijk kort, en gelijkmatig toelopend naar de punt. Duidelijke stop, maar niet overdreven. De ogen zijn middelgroot en amandelvormig. Donker gekleurd, maar lichter naar gelang de kleur van de vacht lichter is. Zwarte oogleden, eventueel bruin bij hele lichte honden. Levendige en intelligente uitdrukking. Oren zijn stevig, staan rechtop en zijn driehoekig. De oren zijn breed aan de basis, zeer beweeglijk, en reageren sterk op geluiden. Gesloten lippen, zwart van kleur (alleen bij lichtere honden lichter toegestaan). Schaargebit.
- Staart: Hoog aangezet, dik behaard, haast pluimig, trots over de rug gedragen.
- Voeten: Ovaal, goed gesloten tenen en goed ontwikkelde voetkussens.
- Beharing: zowel kort- als langharig, doch altijd dik en zeer waterafstotend.
- middelmatig lang: bovenvacht gemiddeld van lengte met dikke, zachte ondervacht. Kort bij de oren en aan de voorbenen. Langer bij de nek, heupen, achterbenen en staart.
- langharig: bovenvacht goed van lengte. De ondervacht is ook tamelijk lang. Aan het hoofd en voorbenen is de vacht korter. Aan de oren en de nek langer, evenals aan de borst, heupen en achterzijde van de voorpoten.
- Schofthoogte: ideale maat reuen 46 cm, teven 42 cm.
AARD
- Trouw
- Schrander
- Betrouwbaar
- Levendig
- Waakzaam
- Vriendelijk
- Nieuwsgierig
- Moedig
- Straalt tevredenheid uit